• Task18 January 2020

Retina Symposium 2020

Making progress in retinal disease management

Making progress in retinal disease management

Na zeven eerdere symposia vindt op zaterdag 18 januari 2020 alweer voor de achtste keer het nationale Retina Symposium plaats, opnieuw in het EYE filmmuseum in Amsterdam. Het thema van het Retina Symposium dit jaar is Making progress in retinal disease management.

Ook tijdens dit 8e symposium geven vooraanstaande nationale en internationale sprekers acte de présence. In de openingspresentatie neemt gastspreker prof. dr. Jean-François Korobelnik u mee in de wereld van diabetische retinopathie en de ontwikkelingen die daarin te verwachten zijn. Prof. dr. Korobelnik is als hoofd van de afdeling oogheelkunde verbonden aan het Universiteitsziekenhuis van Bordeaux in Frankrijk. Hij is betrokken bij klinisch onderzoek op het gebied van retinale beeldvorming, macula-aandoeningen zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD), diabetisch macula-oedeem en netvliesloslating. De ochtend wordt vervolgd met presentaties over de veelbesproken OCT-angiografie en de behandeling van de relatief vaak voorkomende centrale sereuze chorioretinopathie als retinale oorzaak van visusklachten. Een nieuw onderdeel in deze symposiumreeks, een inspirerende en prikkelende TED-talk sluit de ochtend af.

Voor de middagsessie betreedt wederom een internationale gast als eerste het podium. Prof. dr. Robert Koenekoop is een Canadese oogarts met Nederlandse ‘roots’, werkzaam aan de McGill Universiteit van Montreal in Canada. Hij is een expert in retinale dystrofie en focust zijn onderzoek op het vinden van nieuwe genen bij jeugdblindheid en de ontwikkeling van een behandeling voor deze kinderen. De middag wordt voortgezet door twee sprekers die achtereenvolgens de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van exsudatieve LMD, waaronder de betekenis van sub- of intraretinaal vocht, en de rol van de chirurg bij complicaties van hoge myopie met u bespreken.

De forumdiscussie sluit zoals ondertussen gebruikelijk deze dag af, echter dit keer in een nieuw jasje. U kunt de forumleden prikkelende vragen stellen over de dilemma’s die in de loop van de dag bij u zijn opgekomen, waarbij prof. dr. Camiel Boon de discussie als moderator in goede banen zal leiden. Het interactieve karakter van de bijeenkomst is overigens niet beperkt tot de discussie alleen: met behulp van de nieuwste technologie heeft u de gelegenheid om op elk moment vragen te stellen.

We nodigen u van harte uit voor dit veelbelovende en vertrouwde Retina symposium en hopen u op zaterdag 18 januari 2020 in Amsterdam te mogen begroeten.

Namens de programmacommissie,

………………….

Prof. dr. Caroline Klaver
Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam & Radboudumc, Nijmegen
(voorzitter)

Prof. dr. Carel Hoyng
Radboudumc, Nijmegen

Dr. Janneke van Lith-Verhoeven
Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis,Tilburg

Programma

Programma zaterdag 18 januari 2020

Het wetenschappelijk programma is van 10.00 – 15.00 uur met een lunchpauze van een uur. U bent vanaf 09.30 uur welkom op de symposiumlocatie voor registratie en ontvangst met koffie/thee. Aan het eind van iedere lezing is voldoende tijd voor vragen vanuit de zaal en discussie met sprekers.

Dagvoorzitter: prof. dr. Caroline Klaver, Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam/Radboudumc Nijmegen
Moderator: dr. Janneke van Lith-Verhoeven, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Tilburg

10.00 Opening en introductie

10.15 New drugs in DR: what can we expect
Spreker: prof. dr. Jean-François Korobelnik, University Hospital, Bordeaux, Frankrijk

10.45 Klinische toepassingen van OCT-angio
Spreker: prof. dr. Carel Hoyng, Radboudumc, Nijmegen

11.15 Evidence-based behandeling van centrale sereuze chorioretinopathie
Spreker: prof. dr. Camiel Boon, Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden/Amsterdam UMC, Amsterdam

11.45 TED-talk: weg met monovisie
Sprekers: prof. dr. Caroline Klaver, Erasmus MC, Rotterdam/Radboudumc, Nijmegen en prof. dr. Carel Hoyng, Radboudumc, Nijmegen

12.00 Lunch

13.00 Therapeutic Research for Retinal Photoreceptor Degenerations; what have we learned thus-far, and what have we not?
Spreker: prof. dr. Robert Koenekoop, McGill University, Montreal, Canada

13.30 Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van exsudatieve AMD
Spreker: dr. Yara Lechanteur, Radboudumc, Nijmegen

14.00 Complicaties van hoge myopie: wat kan een vitreoretinaal chirurg nog doen?
Spreker: dr. Redmer van Leeuwen, UMC Utrecht, Utrecht

14.30 Interactieve forumdiscussie
Deelnemers: prof. dr. Jean-François Korobelnik, prof. dr. Robert Koenekoop, prof. dr. Carel Hoyng, dr. Yara Lechanteur en dr. Redmer van Leeuwen
Moderator: prof. dr. Camiel Boon, Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden/Amsterdam UMC, Amsterdam

15.00 Afsluiting door dagvoorzitter

Bevestigde sprekers

  • Prof. dr. Camiel Boon, Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden/Amsterdam UMC, Amsterdam
  • Prof. dr. Carel Hoyng, Radboudumc, Nijmegen
  • Prof. dr. Caroline Klaver, Erasmus MC, Rotterdam/Radboudumc
  • Prof. dr. Robert Koenekoop, McGill University, Montreal, Canada
  • Prof. dr. Jean-François Korobelnik, University Hospital, Bordeaux, Frankrijk
  • Dr. Yara Lechanteur, Radboudumc, Nijmegen
  • Dr. Redmer van Leeuwen, UMC Utrecht, Utrecht

Praktische informatie

Doelgroep
Dit symposium staat open voor oogartsen, oogartsen in opleiding en physician assistants die in Nederland geregistreerd zijn (BIG-nummer). De voertaal is Nederlands; de lezingen van de buitenlandse sprekers zullen in het Engels gegeven worden zonder simultaanvertaling.

Fotografie
Tijdens het symposium zullen er foto’s gemaakt worden. Deze foto’s zullen gebruikt worden voor promotionele doeleinden ten behoeve van het symposium. Wenst u niet op deze foto’s te staan maakt u dit dan kenbaar bij de organisatie van het symposium.

Registratie

Registratie

De registratie voor het symposium wordt verzorgd door Congress by design. Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Er geldt een eigen bijdrage van 25 euro, inclusief btw, die u tijdens de online registratie of direct daarna dient te voldoen om definitief als deelnemer geregistreerd te worden. Alleen oogartsen en oogartsen in opleiding kunnen zich registreren en dienen bij de registratie hun BIG-nummer op te geven.

Kunt u deelnemen aan deze bijeenkomst?

Indien u deelneemt aan dit congres dan worden uw persoonsgegevens tevens door Bayer verwerkt als separate verwerkingsverantwoordelijke. Bayer bewaart uw contactgegevens en informatie over uw interesses om uw ervaring met de producten en diensten van Bayer continu te verbeteren. Voor meer informatie, www.medischwijzer.nl/gegevensbescherming.

De totale gastvrijheidskosten voor deze bijeenkomst bedragen € 45,65 (€ 40,85 maaltijdkosten en € 4,80 inschrijfkosten*)

Volgens de Gedragscode Geneesmiddelenreclame (CGR-code) mag u gastvrijheid ontvangen met een maximum van € 500 per keer en van € 1.500 per vergunninghouder per jaar (cf. artikel 6.4.6 lid 1 CGR).

De bovengenoemde drempel geldt niet voor congressen waarbij u en de vergunninghouder elk 50% van alle gastvrijheidskosten dragen. Bayer draagt er zorg voor dat deze drempel niet wordt overschreden. Voor dit doeleinde verwerkt Bayer B.V. een aantal persoonsgegevens waaronder uw naam, uw specialisme en de omvang van de gastvrijheid die u van Bayer heeft ontvangen in het kader van deze wetenschappelijke samenkomst. Bayer zal uw gegevens opslaan voor zolang het bovengenoemde doel de verwerking van deze persoonsgegevens rechtvaardigt. Voor vragen over de verwerking van deze gegevens en het aanpassen van deze gegevens, kunt u te allen tijde contact opnemen met Bayer op het volgende e-mailadres: transparantie@bayer.com.

Op grond van de toepasselijke wetgeving inzake gegevensbescherming beschikt u over het recht op informatie, recht op verbetering of verwijdering, recht om bezwaar te maken, recht op overdraagbaarheid en het recht om een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Voor meer informatie over uw rechten, kunt u een bericht sturen naar Bayer B.V., Data Protection Officer, Energieweg 1, 3641 RT Mijdrecht, Nederland of naar dataprivacy.nl@bayer.com.

* Inschrijfkosten: volgens de CGR-code zijn dit o.a. drukkosten, hand-outs, cursusmateriaal, pennen, blocnotes, congresmaterialen, onvoorziene kosten.

Locatie

Symposiumlocatie
Het symposium vindt, net als de voorgaande symposia, plaats op de zeer toepasselijke locatie EYE, het filminstituut aan het IJ in Amsterdam recht tegenover het Centraal Station.
EYE beschikt over uitstekende symposiumfaciliteiten en is zowel met openbaar vervoer als per auto uitstekend te bereiken.

EYE Filmmuseum
IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam
Gebruik op uw navigatiesysteem het adres Overhoeksplein 1.
Aan het einde van de Ceramiquelaan vindt u de parkeergarage van de A’DAM Toren.

Route

Openbaar vervoer
Vanaf Amsterdam Centraal Station brengt een gratis pont (richting Buiksloterweg) u in drie minuten naar de overkant van het IJ (24 uur per dag). Na aankomst aan de overkant loopt u in een paar minuten naar EYE.

 

Auto
Per auto is EYE eenvoudig bereikbaar vanaf de ringweg A10 of via de IJtunnel. EYE heeft voldoende betaalde parkeergelegenheid naast het gebouw. U ontvangt van ons een gratis uitrijkaart. Geregistreerde deelnemers aan het symposium ontvangen ruim van tevoren een gedetailleerde routebeschrijving.

Meer informatie

Voor meer informatie over het symposium en de registratie kunt u, bij voorkeur per e-mail, contact opnemen met het symposiumsecretariaat, Congress by design.

Symposiumsecretariaat
Congress by design
Postbus 77
3480 DB Harmelen
Tel: 088 0898101
E-mail: retina@congressbydesign.com

Educational grant

Deze bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door Bayer.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het Retina Symposium 2020? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Ik wil graag updates ontvangen rondom het Retina Symposium.*

PP-EYL-NL-0097-1